Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска концесионерите и наемателите

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова поиска концесионерите и наемателите
Коментари Харесай

Министърът на туризма поиска цените на чадърите и шезлонгите да бъдат намалени за летния сезон |

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова изиска концесионерите и наемателите на плажовете да понижат цените на чадърите и шезлонгите за сезон Лято 2021.

По време на изключителното състояние предходната година, с промени в Закона за здравето, бе дадена опция за понижаване на дължимите концесионни хонорари с най-малко 50% - при изискване концесионерът да понижи крайните цени за потребителите при използването на плажните такъми. Продължаващата и задълбочаваща се рецесия, подбудена от пандемията, и произхождащите от нея рестрикции на здравните управляващи по отношение на жителите и бизнеса постановат сходен вид подпомагащи ограничения да бъдат заложени и за летен сезон 2021 година, сподели Николова по време на работна среща с представители на концесионерите.

Според нея е неотложно да бъдат въведени законодателни промени през актуалната година както във връзка с концесионерите и наемателите на морски плажове, по този начин и по отношение на плажуващите, търпящи също финансови загуби от рецесията.

Друга значима стъпка е концесионерите и наемателите да имат опция да понижат цените на чадърите и шезлонгите, като самите те дефинират размера на понижението с оглед търсенето, означи Николова.

Тя разясни, че в период до 1.06.2021 година или в период от 10 дни от влизането в действие на съответния контракт концесионерите и наемателите следва да уведомят министъра на туризма за осъщественото понижение на плажни такъми.

Вицепремиерът уточни още, че друга мярка, която следва да бъде повторена през сегашния летен сезон, е даването на опция на концесионерите и наемателите да разполагат с спомагателна комерсиална повърхност, която да е с оптимален размер 4 на 100 от площта на съответния морски плаж.

Предлагаме за всички концесионери и наематели предвиждането на краен период за възнаграждение на концесионното им заплащане, надлежно на наемната им цена, който да е друг от планувания в договорите им – до 31.10.2021 година, съобщи министърът.

Тя посочи, че изтеглянето на падежната дата в края на летния сезон е целесъобразно с оглед генерирането на доходи от посетителите на плажовете, което ще спомогне на концесионерите и наемателите да посрещнат своите финансови отговорности.

Ще потърсим подпомагане от здравното министерство и за въвеждане на противоепидемични ограничения за прилагане на морските плажове по време или след анулация на епидемиологичната конюнктура в България, изключително през летния сезон на 2021 година, сподели вицепремиерът.

По време на полемиката представителите на сектора сложиха въпроса за смяна в отстоянията сред чадърите, което съгласно миналогодишните параметри трябваше да е 20 метра. Те осведомиха, че към този момент са почнали записвания за Великден и показаха, че ще е потребно за тях да имат повече изясненост и конкретика за опциите за пътувания към празника.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР